Eltham Hill School, education

A £15 million Building Schools for the Future campus redevelopment project to create a school and learning landscape fit for the 21st century.  The landscape is not considered as a cosmetic addition to the school environment but an integrated part of the design, management and function of the school.

Through a process of design development, consensus with the client and design team and in response to consultation feedback from school children, teachers and other stakeholders the external spaces strategy has been designed to create a stimulating and memorable scheme where there is a close fit between building layout, external spaces, the shape of the land, the sports facilities and planting.

This multi-layered site layout aims to create a clear and unique identity with a range of different spaces that can be used for formal sport, recreation, play, outdoor teaching & learning, shade, shelter, servicing, seating, access and wildlife habitat.

Three varied elevated habitats enhance the site cology and contribute towards the BREEAM Excellent scheme.  These include a 400m2 biodiverse brown roof with teaching and growing area.  A circulation walkway with biodiverse Sedum roof that will be highly visible from classrooms reinforcing the sustainability message and a living green wall of climbers that forms an overhead trellis to provide shelter and shade to the students at recess.

Client:
London Borough of Greenwich & Babcock
Architects: Hawkins/Brown
Landscape Budget: circa £0.75 million
Status: Completed 2013

Eltham Hill School

Eltham Hill School, education

Eltham Hill School

A £15 million Building Schools for the Future campus redevelopment project to create a school and learning landscape fit for the 21st century.  The landscape is not considered as a cosmetic addition to the school environment but an integrated part of the design, management and function of the school.

Through a process of design development, consensus with the client and design team and in response to consultation feedback from school children, teachers and other stakeholders the external spaces strategy has been designed to create a stimulating and memorable scheme where there is a close fit between building layout, external spaces, the shape of the land, the sports facilities and planting.

This multi-layered site layout aims to create a clear and unique identity with a range of different spaces that can be used for formal sport, recreation, play, outdoor teaching & learning, shade, shelter, servicing, seating, access and wildlife habitat.

Three varied elevated habitats enhance the site cology and contribute towards the BREEAM Excellent scheme.  These include a 400m2 biodiverse brown roof with teaching and growing area.  A circulation walkway with biodiverse Sedum roof that will be highly visible from classrooms reinforcing the sustainability message and a living green wall of climbers that forms an overhead trellis to provide shelter and shade to the students at recess.

Client:
London Borough of Greenwich & Babcock
Architects: Hawkins/Brown
Landscape Budget: circa £0.75 million
Status: Completed 2013

Eltham Hill School

“The outstanding facilities created by the design team ensure that we will continue to provide an innovative and creative approach to learning for the 21st Century.”

– Madeline Griffin, Headteacher,
Eltham Hill School

Eltham Hill School Van Dyke
Eltham Hill School Exterior
The Central Courtyard at Eltham Hill School
A view from Inside to out Eltham Hill
the sensory garden detail layout plan
The Central Courtyard at Eltham Hill School
Eltham Hill School Garden
The Central Courtyard at Eltham Hill School
Landscape Masterplan for the confined urban site