Feldon Valley, rural

This project to sensitively redevelop the Feldon Valley Golf Course set within the Cotswolds AONB received planning in December 2016.

The landscape strategy and approach was a key aspect of the scheme to help secure planning and we collaborated with the design team of Design Engine architects, Momentum Engineers, 360 Golf and Hoare Lea.

There are three main elements to the scheme that included;

Ecology Island:
The relocation of the green keeping sheds has provided the opportunity of transforming a neglected part of the golf course in to a beautiful haven for ecology enhancing views to all users across the golf course. The ‘Ecology Island’ will include a wild flower meadow, a turf nursery, a small fruit orchard and space for growing beds for the clubhouse kitchen to grow their own produce. The emphasis will be on ecology enhancing the sites biodiversity creating new habitat and foraging opportunities for wildlife with access restricted to staff only to minimise impact.

Hotel Lodges:
The timber board walk linking the hotel accommodation with the hotel lodges creates a suspended woodland walk that weaves between the existing trees with minimal impact on their root system. Low level rope led lighting at the sides of the board walk will provide safe access at night with minimum impact on ecology. With cars left in the car park the woodland walkway will provide the arrival experience of living within the landscape fully immersing with the Feldon valley concept; golf, community, nature.

Reworking Car Park & Clubhouse:
Re-working the existing car park will maximise the use of the existing space and will enhance the visual approach to the golf course. Tree and hedge planting within the car park with soften the feel of the space and the hierarchy of materials will help define the parking and pedestrian access with emphasis on high quality materials at the club hose and hotel entrances. Incorporating a natural drainage system will ensure the local water course is not polluted with vehicle contaminates and attenuation basins and swales will provide the opportunity for wild flower planting further enhancing the sites ecology and visual appearance.

Client: Confidential
Architects: Design Engine
Landscape Budget: Confidential
Status: Planning Consent December 2016

B|D Landscape Architects-Feldon Valley Golf Club-Feature image

HCA Arts Space, culture

B|D Landscape Architects-Feldon Valley Golf Club-Feature image

This project to sensitively redevelop the Feldon Valley Golf Course set within the Cotswolds AONB received planning in December 2016.

The landscape strategy and approach was a key aspect of the scheme to help secure planning and we collaborated with the design team of Design Engine architects, Momentum Engineers, 360 Golf and Hoare Lea.

There are three main elements to the scheme that included;

Ecology Island:
The relocation of the green keeping sheds has provided the opportunity of transforming a neglected part of the golf course in to a beautiful haven for ecology enhancing views to all users across the golf course. The ‘Ecology Island’ will include a wild flower meadow, a turf nursery, a small fruit orchard and space for growing beds for the clubhouse kitchen to grow their own produce. The emphasis will be on ecology enhancing the sites biodiversity creating new habitat and foraging opportunities for wildlife with access restricted to staff only to minimise impact.

Hotel Lodges:
The timber board walk linking the hotel accommodation with the hotel lodges creates a suspended woodland walk that weaves between the existing trees with minimal impact on their root system. Low level rope led lighting at the sides of the board walk will provide safe access at night with minimum impact on ecology. With cars left in the car park the woodland walkway will provide the arrival experience of living within the landscape fully immersing with the Feldon valley concept; golf, community, nature.

Reworking Car Park & Clubhouse:
Re-working the existing car park will maximise the use of the existing space and will enhance the visual approach to the golf course. Tree and hedge planting within the car park with soften the feel of the space and the hierarchy of materials will help define the parking and pedestrian access with emphasis on high quality materials at the club hose and hotel entrances. Incorporating a natural drainage system will ensure the local water course is not polluted with vehicle contaminates and attenuation basins and swales will provide the opportunity for wild flower planting further enhancing the sites ecology and visual appearance.

Client: Confidential
Architects: Design Engine
Landscape Budget: Confidential
Status: Planning Consent December 2016

B|D Landscape Architects-Feldon Valley Golf Club
B|D Landscape Architects-Feldon Valley Golf Club
B|D Landscape Architects-Feldon Valley Golf Club