Great Fen Visitor Centre, rural

Inspired by the unique and evolving landscape surrounding New Decoy Farm, this project is about combining the development with the essence of the site – the genius loci, now and in the future – to create a distinctive and memorable destination.

The landscape strategy looks to create a strong sequential hierarchy of characterful spaces for highlight and delight that match the scale and ambition of the Great Fen Vision and will be sympathetic to the unique landscape setting.

By designing a series of distinct landscape spaces, the approach and experience of the Great Fen centre is heightened – these outdoor rooms sequentially lead users into the visitor centre from the B660, to car/coach parks, along the ‘Broadwalk’ and reed bed, past the Play Fen and picnic area into the visitor centre.

The drama of the Fen landscape is then revealed through the big architectural moves that emphasise the sky, the horizon and the water.

An exemplar project for nature conservation and biodiversity generation, sustainability and an architectural gem – the proposals for the Great Fen visitor centre draw inspiration from nature; the reeds as a material for play, demonstration and delight; the peat covered ancient primeval forests of bog oaks that lie beneath the surface will be reused as totem markers on the approaches and play elements where suitable; tailoring surrounding habitats for the unique mix of flora and fauna to inspire visitors and create a snapshot of the wider landscape within the immediate environs of the centre.

Client: Great Fen
Architects: John Moran Architects
Landscape Budget: circa £0.30 million
Status: Competition Entry

Great Fen Visitor Centre, rural

Inspired by the unique and evolving landscape surrounding New Decoy Farm, this project is about combining the development with the essence of the site – the genius loci, now and in the future – to create a distinctive and memorable destination.

The landscape strategy looks to create a strong sequential hierarchy of characterful spaces for highlight and delight that match the scale and ambition of the Great Fen Vision and will be sympathetic to the unique landscape setting.

By designing a series of distinct landscape spaces, the approach and experience of the Great Fen centre is heightened – these outdoor rooms sequentially lead users into the visitor centre from the B660, to car/coach parks, along the ‘Broadwalk’ and reed bed, past the Play Fen and picnic area into the visitor centre.

The drama of the Fen landscape is then revealed through the big architectural moves that emphasise the sky, the horizon and the water.

An exemplar project for nature conservation and biodiversity generation, sustainability and an architectural gem – the proposals for the Great Fen visitor centre draw inspiration from nature; the reeds as a material for play, demonstration and delight; the peat covered ancient primeval forests of bog oaks that lie beneath the surface will be reused as totem markers on the approaches and play elements where suitable; tailoring surrounding habitats for the unique mix of flora and fauna to inspire visitors and create a snapshot of the wider landscape within the immediate environs of the centre.

Client: Great Fen
Architects: John Moran Architects
Landscape Budget: circa £0.30 million
Status: Competition Entry

Great Fen Visitor Centre
Great Fen Visitor Centre