HCA Arts Space, culture

Hereford College of Arts has recently completed a stunning new cafe, gallery and reception facilities with external café terraces and sculpture garden.

The £1m project features an inspiring contemporary café and meeting space using innovative and flexible display panels and screens to increase the opportunities to see art and design work.  At certain times of year, such as the College’s annual Summer Show in June, the whole area will become a gallery to showcase student work.

The landscape strategy looks to root the Arts Space to the site – it creates a series of external social and exhibition spaces for the College and its students and includes for enclosed and visually permeable entrance and café terraces.  A continuous seam of in situ concrete with silicon carbide ‘sparkle’ surface glues the external spaces together.  A grove of semi mature mutli-stem trees provide dappled shade to the café terrace with a linear water bench animating the space whilst also being an important part of the day lighting strategy to the Arts Space.

The scheme offers opportunities for community and other groups to use College facilities, particularly once the planned refurbishment of the Folly Arts Theatre on site is completed.

This project will complete the frontage planned for the ‘Learning Village’ which has seen the transformation of the other colleges on the site, which B|D have been involved with since 2008 and give students of the College of Arts an exciting and inspiring space to be proud of.

Client: Hereford College of Arts
Architects: Hewitt Studios
Landscape Budget: circa £0.2 million
Status: Complete December 2011
Awards: Shortlisted for ‘Public Building Project of the Year 2012’, RIBA West Midlands Awards & Winner of a 2013 Civic Trust Awards

Winner of a BRONZE 2014 Green Apple Sustainability Award

The Arts Space; winner of a 2013 Civic Trust award

HCA Arts Space, culture

The Arts Space; winner of a 2013 Civic Trust award

Hereford College of Arts has recently completed a stunning new cafe, gallery and reception facilities with external café terraces and sculpture garden.

The £1m project features an inspiring contemporary café and meeting space using innovative and flexible display panels and screens to increase the opportunities to see art and design work.  At certain times of year, such as the College’s annual Summer Show in June, the whole area will become a gallery to showcase student work.

The landscape strategy looks to root the Arts Space to the site – it creates a series of external social and exhibition spaces for the College and its students and includes for enclosed and visually permeable entrance and café terraces.  A continuous seam of in situ concrete with silicon carbide ‘sparkle’ surface glues the external spaces together.  A grove of semi mature mutli-stem trees provide dappled shade to the café terrace with a linear water bench animating the space whilst also being an important part of the day lighting strategy to the Arts Space.

The scheme offers opportunities for community and other groups to use College facilities, particularly once the planned refurbishment of the Folly Arts Theatre on site is completed.

This project will complete the frontage planned for the ‘Learning Village’ which has seen the transformation of the other colleges on the site, which B|D have been involved with since 2008 and give students of the College of Arts an exciting and inspiring space to be proud of.

Client: Hereford College of Arts
Architects: Hewitt Studios
Landscape Budget: circa £0.2 million
Status: Complete December 2011
Awards: Shortlisted for ‘Public Building Project of the Year 2012’, RIBA West Midlands Awards & Winner of a 2013 Civic Trust Awards

Winner of a BRONZE 2014 Green Apple Sustainability Award

View of the stunning internal exhibition & cafe space - image courtesy of Hewitt Studios

“This is a stunning addition to the College of Arts, and to Herefordshire’s public spaces. It perfectly illustrates that great design does not require huge external funding or grand committees, and it really sets the standard for future building in the city and around the county.”

— Jesse Norman, MP

HCA Hub: Interlinking garden rooms
HCA Hub - Regional Finalist in the 2013 Civic Trust Awards
The HCA Hub & Evening Terrace through the Cedar Fin Fence
View of the stunning internal exhibition & cafe space - image courtesy of Hewitt Studios
HCA Hub - locally sourced western red cedar 'fin' fencing
HCA Hub - Regional Finalist in the 2013 Civic Trust Awards
HCA Hub - Regional Finalist in the 2013 Civic Trust Awards
HCA Hub: Interlinking garden rooms
HCA Hub - Regional Finalist in the 2013 Civic Trust Awards
The HCA Hub & Evening Terrace through the Cedar Fin Fence
The Arts Space; winner of a 2013 Civic Trust award
The Arts Space; winner of a 2013 Civic Trust award