Shrewsbury House School, education

The landscape design strategy seeks to fulfil a number of objectives including; the creation of a high quality, flexible central courtyard, enhanced play areas and the provision of a new access road.

The central courtyard creates a heart to the school that is currently missing; linking the existing and proposed buildings to create a cohesive area using high quality materials.

The design of the courtyard takes cues from the proposed building elevations by aligning directional paving bands in the ground plane to create rhythm and direction within the main courtyard entrance. In ground lettering within natural stone bands will create interesting highlights with links to the history of the school.

A series of playspaces with rubber crumb, undulations and bold graphics create a variety of play experiences with links to growing gardens to encourage pupils to interact with the landscape in a fun and exciting way, whilst also being an educational tool.

Access steps adjacent the classrooms providing an additional informal seating area which can be used for teaching to ‘spill out’. Growing gardens will encourage pupils to interact with the landscape in a fun and exciting way, whilst also being an educational tool.

Client: Davies Associates + Shrewsbury House School
Architect: Hawkins\Brown
Landscape Budget: circa £0.5 million
Status: Planning

Shrewsbury House School
© Hawkins\Brown

Shrewsbury House School, education

Shrewsbury House School
© Hawkins\Brown

The landscape design strategy seeks to fulfil a number of objectives including; the creation of a high quality, flexible central courtyard, enhanced play areas and the provision of a new access road.

The central courtyard creates a heart to the school that is currently missing; linking the existing and proposed buildings to create a cohesive area using high quality materials.

The design of the courtyard takes cues from the proposed building elevations by aligning directional paving bands in the ground plane to create rhythm and direction within the main courtyard entrance. In ground lettering within natural stone bands will create interesting highlights with links to the history of the school.

A series of playspaces with rubber crumb, undulations and bold graphics create a variety of play experiences with links to growing gardens to encourage pupils to interact with the landscape in a fun and exciting way, whilst also being an educational tool.

Access steps adjacent the classrooms providing an additional informal seating area which can be used for teaching to ‘spill out’. Growing gardens will encourage pupils to interact with the landscape in a fun and exciting way, whilst also being an educational tool.

Client: Davies Associates + Shrewsbury House School
Architect: Hawkins\Brown
Landscape Budget: circa £0.5 million
Status: Planning

Shrewsbury House School Plan From Above
Shrewsbury House School Render
© Hawkins\Brown
Shrewsbury House School Plan
Shrewsbury House School Render
© Hawkins\Brown
Shrewsbury House School Illustration
© Hawkins\Brown