UEA Bob Champion, campus

The Bob Champion Research and Education Building opened on the Norwich Research Park in February 2015.

The £19m building is managed by UEA in partnership with the Norfolk & Norwich University Hospital and provides state of the art laboratories for our research teams to undertake world class research. The ground-breaking medical research centre is named after former Grand National winning jockey, Bob Champion MBE.

The landscape design strategy for the Norwich Medical Research Building looks to create a rich and relevant landscape that provides a stimulating environment for the students, teaching staff and visitors to the site and one that respects the needs and aspirations of the wider masterplan.

Inspired by the proposed use of the building for medical research and teaching we believe that the landscape offers an opportunity for this use to spread beyond the building footprint into the south facing courtyard space with strong links to medicinal planting, healing gardens and with an arrangement drawn from arable field patterns.

At the same time this gateway landscape needs to act as the marker for the public realm development of the wider research park and should be generous and flexible with potential for strong connections to the future phases.

We have also drawn inspiration from the local history of the area in particular the local links to Colmans mustard – a famous Norwich brand – and links to the village of Bawburgh where Jeremiah Colman began making mustard at a water mill about a mile away from the site.

Client: University of East Anglia
Architects: Hawkins\Brown
Status: Opened in February 2015
Images: ©Tim Crocker

East Anglia University

UEA Bob Champion, campus

East Anglia University

The Bob Champion Research and Education Building opened on the Norwich Research Park in February 2015.

The £19m building is managed by UEA in partnership with the Norfolk & Norwich University Hospital and provides state of the art laboratories for our research teams to undertake world class research. The ground-breaking medical research centre is named after former Grand National winning jockey, Bob Champion MBE.

The landscape design strategy for the Norwich Medical Research Building looks to create a rich and relevant landscape that provides a stimulating environment for the students, teaching staff and visitors to the site and one that respects the needs and aspirations of the wider masterplan.

Inspired by the proposed use of the building for medical research and teaching we believe that the landscape offers an opportunity for this use to spread beyond the building footprint into the south facing courtyard space with strong links to medicinal planting, healing gardens and with an arrangement drawn from arable field patterns.

At the same time this gateway landscape needs to act as the marker for the public realm development of the wider research park and should be generous and flexible with potential for strong connections to the future phases.

We have also drawn inspiration from the local history of the area in particular the local links to Colmans mustard – a famous Norwich brand – and links to the village of Bawburgh where Jeremiah Colman began making mustard at a water mill about a mile away from the site.

Client: University of East Anglia
Architects: Hawkins\Brown
Status: Opened in February 2015
Images: ©Tim Crocker

Landscape Setting
University of East Anglia Birds Eye View
Lighting Strategy Plan for Norwich Medical Research Building
The landscape setting for The Bob Champion Research and Education Building Image © GARETH GARDNER
Landscape section through forecourt with integrated sustainable drainage
The landscape setting for The Bob Champion Research and Education Building Image © GARETH GARDNER