UWE Student Union, campus

In November 2012 the University of the West of England submitted to South Gloucestershire Council an outline planning application for a masterplan to transform UWE’s Frenchay Campus.  This outline masterplan sets the aspirations for the Heart Zone within which the UWE SU is the first part of a phased regeneration of the area. It is intended that the heart of the campus should contain ‘exceptional quality spaces’ with a ‘strong, legible and permeable one campus solution’.

As part of the scope of service B|D used REVIT to create a combined BIM model for all elements of the hard and soft landscape as part of a co-ordinated building model.

The high quality landscape comprises a transitional series of spaces from the wildflower fringes adjacent to the listed Wallscourt Farmhouse to the more urban heart zone with dynamic paving, lighting and bands of biodiversity rich planting.

B|D Landscape Architects took the public realm design for this large phase of the campus renaissance upto the end of the Detailed Design in late 2012 for the contractor to deliver by 2015.

Client: University of the West of England
Architects: Hawkins Brown
Landscape Budget: circa £0.5 million
Status: Completed in 2015

UWE SU
©Hawkins\Brown

UWE Student Union, campus

UWE SU
©Hawkins\Brown

In November 2012 the University of the West of England submitted to South Gloucestershire Council an outline planning application for a masterplan to transform UWE’s Frenchay Campus.  This outline masterplan sets the aspirations for the Heart Zone within which the UWE SU is the first part of a phased regeneration of the area. It is intended that the heart of the campus should contain ‘exceptional quality spaces’ with a ‘strong, legible and permeable one campus solution’.

As part of the scope of service B|D used REVIT to create a combined BIM model for all elements of the hard and soft landscape as part of a co-ordinated building model.

The high quality landscape comprises a transitional series of spaces from the wildflower fringes adjacent to the listed Wallscourt Farmhouse to the more urban heart zone with dynamic paving, lighting and bands of biodiversity rich planting.

B|D Landscape Architects took the public realm design for this large phase of the campus renaissance upto the end of the Detailed Design in late 2012 for the contractor to deliver by 2015.

Client: University of the West of England
Architects: Hawkins Brown
Landscape Budget: circa £0.5 million
Status: Completed in 2015

The Landscape Masterplan for the Student Union building

“Our work with B|D Landscape has been fully integrated with a desire to create places with personality and purpose that are well made, well used and well loved. We seek to carefully ground a building with a seamless transition between inside and out, and to consider place making at the heart of any design approach.”

— Roger Hawkins, Hawkins\Brown

UWE SU
©Hawkins\Brown
UWE SU
UWE SU Lighting Stratergy
The dynamic ground plane at UWE SU