The Meadow at Elephant Park, Urban

The Meadow is an important pedestrian link which connects Elephant & Castle station to the centre of a new, mixed use development. It is a playful, meanwhile landscape which looks to provide a green oasis and shared sanctuary for people and pollinators within a dense urban environment.

Designed to capture the imagination all ages, the space is brought to life through sculpture, natural play and places to rest. Site-felled timber and surplus soil was creatively re-used for natural play trails and tilted landforms. At night, the space is transformed by glowing light installations that mark the entrance to the park.

The project looks to support and encourage our urban pollinator populations by providing crucial habitat and foraging opportunities through ribbons of wildflower meadow, pollen-rich perennial planting and habitat stations.

A life-sized elephant and towering tulips woven from willow signify a place to stop. The botanical flower heads are a nod in acknowledgment to the sites historical use as a Market Garden, whilst emphasizing the ecological ambitions of the site in the present day.

To deliver the Meadow B|D worked closely with willow artist Tom Hare, Wildflower Turf, Michael Grubb Studios and the client – Lendlease.

The project has been shortlisted as a finalist in the 2020 Landscape Institute awards for ‘Excellence in Place Regeneration’

Client: Lendlease
Status: Completed in 2020

© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse